În ultimii ani, subiectul anvelopelor a fost dezbătut îndelung în rândul posesorilor de automobile, bazat în special pe creșterea performanțelor avute de anvelopele allseason.

Puncte forte și puncte slabe

Diferența dintre anvelopele de iarnă și anvelopele de vară este dată în special de profilul acestora și de materialul folosit pentru realizarea lor, bazându-se în special pe cerințele anotimpurilor. Anvelopele de vară au un material mai dur, care să poată suporta cu ușurință temperaturile ridicate ale asfaltului, în timp ce cele de iarnă sunt exact la polul opus, fiind nevoie de o structură moale, elastică, pentru a suporta temperaturile scăzute. În ceea ce privește profilul anvelopei, cele de iarnă, au fie profil în V pentru a se putea înfige în zăpadă, fie în Y pentru a face față denivelărilor de gheață.Imagini pentru all season

În ceea ce privesc anvelopele allseason, este necesar ca acestea să poată face față atât unei temperature scăzute, cât și uneia ridicate. Cu toate că tehnologia este în plină dezvoltare, producătorii de anvelope allseason, nu au găsit încă o compoziție universală care să suporte diferența mare de temperature dintre cele două anotimpuri. Cel mai adesea, acestea sunt prevăzute cu un profil specific anvelopelor de iarnă, însă cu un material care poate suporta cu ușurință și temperaturile ridicate. Pentru a reduce zgomotul, doar o parte din suprafața anvelopei este acoperită cu profilul de iarnă, scăzând astfel eficientă acestora.

Se subînțelege din descrierea de mai sus care sunt punctele forte și cele slabe ale anvelopelor allseason. Acestea se află undeva la jumătatea eficienței aduse de anvelopele de vară și cele de iarnă, nereușind să fie nici suficient de bune ca cele de vară, nici suficient de sigure ca cele de iarnă. Un alt mare dezavantaj al acestora este dat de distanța de frânare, șoferul având nevoie de o lungime mai mare. Avantajul anvelopelor allseason este oferit de comoditatea financiară dată de acestea, nefiind necesară schimbarea lor la începutul fiecărui sezon.

 

Când ar trebui să alegi anvelopele de iarnă?

În special dacă locuiți în zone care iarna sunt acoperite frecvent de zăpadă sau sunt zone montane, automobilul necesită un set de pneuri specifice sezonului rece. Siguranța este mai presus de orice, iar anvelopele allseason nu satisfac acest capitol în proporție de 100%. Totodată, acestea sunt recomandate și pentru mașinile mari, SUV sau monovolum.

 

Când ar trebui să alegi anvelopele allseason?

Anvelopele allseason sunt o bună alegere în momentul în care locuiți într-o zonă în care zăpada nu este văzută în mod frecvent. În marile orașe din țară, străzile sunt curățate destul de prompt, singura dificultate fiind data doar de zăpada topită. Este important să știți și dacă veți folosi mașina doar ca mașină de oraș, anvelopele allseason fiind suficiente. Însă dacă obișnuiți să vizitați zone montane sau locuiți în altfel de zone, aceste anvelope nu vor face față, indiferent de ce mașină dispuneți.

Noi, cei de la Yoyo Cars Auto – Rulate Bacău, suntem de părere că, deși din punct de vedere financiar anvelopele allseason sunt o mai bună alegere, în ceea ce privește siguranța și durabilitatea, anvelopele specifice fiecărui sezon sunt o alegere mai înțeleaptă.