Odată ce toamna își intră în drepturi depline și apare sezonului ploios, străzile pot deveni periculoase pentru șoferi, crescând riscul de acvaplanare pe suprafața drumului încă ud. Carosabilul umed poate deveni un adevărat pericol pentru participanții la trafic, cel mai adesea chiar din pricina propriilor greșeli.

În momentul în care banda de rulare nu reușește să elimine întreaga cantitate de apă dintre pneu și șosea, sub anvelopă se formează o pernă de apă, anvelopele pierzându-și aderența și direcția, ducând adesea la pierderea controlului mașinii. Creșterea vitezei și anvelopele uzate duc cel mai frecvent la acest fapt, o anvelopă mai nouă, indepărtând o cantitate mai mare de apă. Extrem de importantă este și evitarea zonelor acoperite cu apă.

parc auto bacau masini rulate cu garantie

Nu doar starea anvelopelor este importantă, ci și presiunea. Dacă este prea scăzută,  automobilul va fi mai predispus la acvaplanare. Totodată, trebuie evitată depășirea în zilele ploioase.

Existența unei aderențe de frânare scăzute a asfaltului umed, face ca distanța de frânare să crească. În cele din urmă, este necesar să se respecte minim distanța de sigurantă fată de mașina din fată. În cazul unei viteze de 50 km/h, sunt necesari circa 20 m pentru o oprire completă, în timp ce un autovehicul cu viteza de 100 km/h are nevoie de aproximativ 80 m. Este important ca șoferul să conducă preventiv și să frâneze din timp pentru a avea la dispoziție timpul necesar pentru o oprire completă

O atenție deosebită trebuie acordată și vitezei de circulație, din același motiv. Cu cât carosobilul este mai umed, cu atât e mai mare distanța de frânare.

Fiți siguri că aveți o bună vizibilitate asupra drumului. Curătarea eficientă a parbrizului, a geamurilor laterale și a lunetei pe timp de ploaie joacă un rol important în creșterea siguranței pe șosea. Stergătoarele noi oferă un plus de sigurantă, iar la polul opus se află stergătoarele uzate, care lasă urme sau chiar lipsesc crescând riscul de accidentare.

În concluzie, Yoyo Cars Auto – Rulate Bacău, sfătuiește șoferii să acorde o atenție deosebită șofatului pe timp de ploaie, reducând viteza, evitând denivelările pline cu apă,  utilizând anvelope în stare buna și verificând presiunea acestora.