Ce presupune realizarea unui I.T.P ?

I.T.P-ul (Inspecția Tehnică Periodică) presupune o verificare amănunțită a automobilului dumneavoastră, astfel încât, șofatul să se realizeze în condiții de maximă siguranță și securitate. În vederea obținerii unei inspecții conforme cu regulile în vigoare, este necesară atât respectarea funcționării optime a tuturor sistemelor de iluminare, verificarea seriei motorului, a carosabilului și a noxelor, cât și interzicerea suprafețelor avariate precum: foliile omologate, parbrizul spart, caroseria avariată. Pe lângă cele expuse anterior, trenul de rulare în condiții optime presupune un alt test al inspecției tehnice, astfel că acesta se realizează prin verificarea anvelopelor, a direcției, a articulțiilor și a sistemului de frânare, ajungând la concluzia că doar prin reglementarea tuturor acestor probleme se va permite circularea în următorul/ următorii ani, fără probleme.

Care sunt documentele necesare pentru realizarea I.T.P-ului?

Pentru a nu avea surpriza pierderii programării la I.T.P a automobilului dumneavoastră, este necesar  să aveți în vedere din timp, faptul că  nu vă lipsește niciunul din documentele cerute. Prin urmare, este important să prezentați la momentul inspecției următorele documente:

  • cartea de identitate a automobilului;
  • certificatul de înmatriculare în original;

 

 • asigurarea R.C.A. valabilă;
 • actul de identitate.

În vederea realizării I.T.P-ului se impun o serie de elemente care stau la baza detectării anumitor nereguli. Printre acestea se numără:

 • analizatorul de gaze care presupune măsurarea noxelor, atât în cazul autovehiculelor pe benzină, cât și acelora de tip G.P.L.;
 • opacimetru căruia i se atribuie măsurarea noxelor, însă doar în cazul autovehiculelor pe motorină;
 • un stand cu frâna cu role, în scopul măsurării performanțelor de frânare;
 • un aparat care reglează farurile;
 • doar în anumite cazuri, un elevator sau cric, pentru a descoperi eventule jocuri din articulații.

În cazul în care toate aceste ehipamente au fost aplicate pe mașina dumneavoastră și nu au fost semnalate anumite defecțiuni, șofatul poate fi efectuat în următorul an, fără nicio problemă. Însă există probabilitatea să fie ridicată problema anumitor nereguli ale mașinii, cum ar fi: sistemul de frânare necoform, în momentul frânării se prezintă un oarecare dezechilibru al mașinii, se descoperă anvelope de dimensiuni diferite față de cele menționate în Cartea de Identitate a mașinii, sau jocul pivoților.

Yoyo cars parc auto Bacău vă înștiințează că nerespectarea reparării automobilului așa cum impun normele aflate în vigoare și șofatul acestuia cu I.T.P-ul expirat conduc atât către o amendă cuprinsă între 900-2000 de lei, cât și reținerea certificatului de înmatriculare până la momentul realizării inspecției tehnice.