Cum se raspandeste Covid19?

Cand un purtator de Covid19  tuseste sau stranuta, acesta elibereaza particule de fluid infectat care cad  pe suprafetele din apropiere – birouri, mese sau telefoane. Contactul cu aceste suprafete urmata de atingerea fetei, ochilor sau nasului, poate duce la raspandire. Nerespectarea distantei de socializare are drept urmare un risc de contactare a virusului.

Majoritatea celor infectati experimenteaza simptome moderate si se recupereaza in scurt timp. Sigur ca la polul opus exista si cazuri in care simptomele sunt mai greu de controlat. Varsta, alte afectiuni cum ar fi cele cardiace, respiratorii, precum si un sistem imunitar slabit sunt cativa factori agravanti.

Ce recomanda echipa Yoyo Cars – Parc Auto Rulate Bacau

Cum prevenim?

  • Asigura-te ca locul in care lucrezi este curat si igienizat
  • Suprafetele si obiectele trebuie dezinfectate periodic
  • Spala-te pe maini cat mai des
  • Aeriseste incaperile
  • Pastreaza distanta si poarta masca de protectie

In cazul sedintelor de birou, se recomanda sa se reconsidere daca acestea sunt necesare in plan fizic sau se pot efectua online sub forma teleconferintelor. De asemenea, o solutie ar fi organizarea mai multor sedinte, fiecare cu un numar redus de persoane. Angajatorul trebuie sa se asigure ca acorda echipament de protectie, in speta, masti, manusi de protectie, reduce numarul de tranzactii cash si favorizeaza platile cu cardul bancar, verifica temperatura fiecarui angajat la momentul sosirii la locul de munca.

 

Cum muncim de acasa?

Angajatorul are obligatia sa se asigure ca angajatii dispun de mijloacele necesare muncii de acasa.  Acesta trebuie sa organizeze periodic actualizari, telefonic, prin e-mail sau video-call, sa furnizeze un ghid privind masurile de siguranta si de gestionare a infectiei cu Covid19, suport IT, in cazul problemelor tehnice, sa incurajeze mentinerea legaturii cu colegii si a pauzelor de munca pentru ca viata profesionala sa nu se confunde cu cea personala de familie. Feedback-ul oferit de angajator este esential in mentinerea unei stari positive si productive.

 

Alte aspecte

Este important sa fim cu totii in siguranta, atat angajatorii cat si angajatii. Dar dincolo de asta, sa nu uitam si de starea de spirit a echipei cu care lucram deoarece perioada pandemiei poate duce la unele modificari nu tocmai pozitive. De aceea , comunicarea periodica cu colegii de munca, organizarea unor sedinte cu personal calificat din domeniul sanatatii pentru o informare pertinenta cu privire la noile recomandari, se impun pentru a pastra o energie buna la locul de munca.

 

Disclaimer!

Acesta nu este un articol medical si nu substituie consultarea medicului!