Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, au fost necesare anumite modificări asupra numerelor de inmatriculere deja existente, întrucât până la 1 ianuarie 2007 acestea utilizau drapelul țării, fiind înlocuit cu drapelul european.

Numerele de înmatriculare auto în România cuprind banda europeană standard (albastră verticală) cu cele 12 stele reprezentative ale Uniunii Europene și codul RO, iar codul de județ, combinația de cifre (două sau trei) și de trei litere, fiind scrise cu negru pe fond alb.

De cele mai multe ori, cifrele și literele numerelor de înmatriculare sunt distribuite aleatoriu la cererea posesorului autovehiculului. Însă, adesea sunt cazuri în care aceștia aleg plata unei taxe pentru o anumită combinative de litere (numere preferențiale).Imagine similară

Nu există două plăcuțe de înmatriculare la fel, acestea fiind unice pentru fiecare mașină. În momentul în care mașina este scoasă din uz sau este vândută, proprietarul este obligat să le returneze, excepție făcând cazul în care noul proprietar solicită să păstreze vechiul număr de înmatriculare.

Cu toate acestea, există o serie de combinații pe plăcuțele de înmatriculare care trebuie evitate, fiind interzise. Acestea se pot găsi într-un dicționar al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Din categoria numerelor interzise fac parte numerele speciale MAI (Ministerul de Interne), A (Armată), CD (Corp Diplomatic), TC (Transport Consular), FA ( Forțele Armate), ALA – Aviație. Totodată, sunt blocate și numerele utilizate de anumite instituții pentru propriul uz: Poliția Romană (POL); Camera Deputaților (DEP); Senat (SNT), Serviciul Român de Informații (SRI), Guvernul României (GUV).

O altă categorie de numere blocate este cea a numerelor repartizate aleatoriu prin intermediul computerului, însă sunt refuzate în mod repetat de conducătorii auto (exemple: BOU, BOY, GAY, JAF, JEG). În cele din urmă, acestea sunt incluse în dicționarul cu combinații interzise.

Trebuie punctat și faptul că nu sunt permise numerele care încep cu litera I sau O, putând fi confundate cu cifrele 1 și 0. Nici combinațiile OOO și III nu sunt premise, iar litera Q nu poate fi de asemenea inclusă în combinația de litere.

Cele mai căutate combinații de litere pentru numerele de înmatriculare sunt HEL, IAD, GOD sau WST.